Ropotit ja tekoäly

Ajatuksia tulevista ajoista, joita moni varmaankin on miettinyt.    

Robotit tulevat, oletteko valmiina?  Nykyään puhutaan roboteista ja tekoälystä, jotka tuovat tullessaan uuden tulevaisuuden. Mietitään, kuinka ne hoitavat meitä ja meidän ongelmiamme.         

Pohjois-Suomessa ja muuallakin testataan, kuinka robottiautot toimivat vaikeissa olosuhteissa ja huonossa säässä.  Kaupunkisuunnittelussa otetaan huomioon tulevat robottiautot  ja siitä seuraavat haitat ja hyödyt. Autot kulkevat tekoälyllä, ilman kuskia, vaikka ihminen ei aina itse ymmärrä minne on menossa. Pää saa olla vaikka kuinka sekaisin, tekoäly vie perille. Rekka-autot vievät kuormansa ilman kuljettajaa ja samoin muukin liikenne kulkee tekoälyn toimesta.                                                                               

Robotit pitävät tulevaisuudessa meistä huolen, siinä ei paljon tarvita toisten ihmisten apua. Lapset ovat ulkoistaneet hoitovastuun koneille, kun on niin kiire. Läheiset ja omaiset saavat keskittyä älypuhelimiinsa, olla somessa, laittaa twiittejä, käydä ottamassa tatuointeja ja pelata pelejään. ”Loistava tulevaisuus” on jo nurkan takana, ja sitten edessämme, kunhan vain ikää ja aikaa riittää.                                                   

 Taivaalla lentelee pieniä  drooneja ja muita härveleitä, joita tekisi mieli ampua alas, kun ne häiritsevät ihmisiä ja luonnon rauhaa. Virheitäkin varmaan sattuu, jos tekniikka pettää.                        

Kodinkoneet on kytketty nettiin seurustelemaan keskenään. Jääkaappi huutelee, että sitä ja tätä puuttuu, vaikka omistaja haluaisikin ostaa ihan muuta, mitä jääkaappi ehdottaa. Pölyimuri huutelee komerostaan, että täällä pimeää ja pölyinen olo, töihinkin pitäisi päästä.                                                                              

Televisio ottaa osaa ihmisten välisiin juttuihin sanomalla, kuinka nyt ahdistaa ja ohjelma on huonoa.              

Vanhusten hoitolaitoksessa, vanharouva silittelee robottikissaa ja sanoo, että hänelläkin oli lapsena tällainen kissa, mutta on tämä jotenkin oudon oloinen.                              

Ulkona robottikone leikkaa nurmikkoa. Entä jos vanha mies kävelee nurmikolla ja pikaistuksissaan potkaisee robottia ja potkaistessaan kaatuu ja loukkaa itsensä? Osaston ainoa ihmishoitaja näkee tapauksen, juoksee miestä auttamaan ja kysyy, tarvitaanko nyt tekoälyä, vai empatiaa?

Entä jos ihmisille ei enää riitä tämä realiteettien rajoittunut maailma? Virtuaalinen maailma vie meidät uuden elämän porteille. Emme ymmärrä mitä tapahtuu, koska elämme toisten ihmisten luomassa virtuaalisessa todellisuudessa.

 

Lassi Rönkkö