kesän jälkeen

Kesän jälkeen seuraa syksy. Syyskuu avaa kaikki kesän kätköissä olleet värit. Vesivärimaalari Ollikainen rientää telineittensä kanssa ulos, ja huumaantuneena näkemästään hän käy tanssia palettinsa kanssa. Sivellin kuin kapellimestarin ohjain, käy läpi värien tusinan, sekoitukset suoltavat uusia muunnoksia, vastavärien ja välivärien abstraktio tuo väliin esiin päävärit jotka kannattelevat koko impressionistista kudelmaa.
Lokakuu muuttaa palettia. Silloin, kun vielä tarkenee, Ollikainen rientää ulos, panee lämmintä ylleen ja käy käsiksi ruskehtaviin maaväreihin. Paljon on ostettu okraa ja siennaa varalta. Ollikainen kantaa lokakuun kunniaksi ruskeita vaatteita ja kuin lapsuuttaan muistellen hän läträä kumisaappainen väliin kuralätäköissä. Näin hän pääsee henkisesti sisään lokakuuhun. Kun värit vähenevät niiden arvo kasvaa ja taiteilija elää jatkuvasti maavärien hienoja vivahteita ihaillen.
Marraskuu, kuoleman kuukausi.Tummat sävyt lisääntyvät paletilla. Alkaa paksuimpien öljyvärien aika. Ollila lopettaa yleensä maalaamisen näissä tietämin. Aluksi hän lepää viikon ja alkaa sitten lajitella akvarellien saatoksiaan paspiksiin. Seuraa ankara jyrytys, jonka aikana Ollikainen valitsee myytävät teoksensa. Sitten hän hinnoitteee työnsä ja laittaa ne lopulta leveään kansioon.
Ollikaisen myyntialue käsittää kaksi kuntaa. Hän toivoo vielä rikastuvansa sen verran ,että voisi ostaa joskus paremman auton. Hänen Ford on jo iäkäs ja aina joku kohta saattaa pettää. Tärkeintä on hyvä akku ja uudet jäähdytysnesteet.
Jos kauppa käy, Ollikainen hankkii uusia värejä Helsingistä ja tilaisuutta juhlistaa myös laivamatka Tallinnaan. Siellä hän vielä ostaa edullisia värejä ja tekee poikkitaiteellisia vierailuja käymällä teatterissa ja konsertissa.

Jussi aulis