Historia

Kirjoittajayhdistys Sonetti ry on ammatti- ja harrastajakirjoittajien sitoutumaton yhdistys, jonka tarkoituksena on tukea ja kehittää jäsentensä kirjallisia taitoja ja harrastuksia sekä edistää kirjoittamisharrastusta Ylä-Savossa.

Yhdistys perustettiin Iisalmessa 23.3.1991  ja rekisteröitiin 18.11.1992. Perustamis-asiakirjan allekirjoitti neljä henkeä, kolme Iisalmesta ja yksi Lapinlahdelta.Yhdistyksen nimeksi tuli Ylä-Savon kirjoittajayhdistys ry. Nykyinen nimi otettiin käyttöön 1.3. 2004.

Tätä nykyä yhdistykseen kuuluu yli 40 jäsentä. Useimmat ovat Iisalmesta tai  muualta Ylä-Savosta. Jäseneksi voi liittyä yksityishenkilö, jonka yhdistyksen hallitus hyväksyy. Vuotuinen jäsenmaksu on  15 euroa. Erillistä liittymismaksua ei ole.

Yhdistyksen keskeinen toimintamuoto on Sonetin kirjoittajapiiri. Piiri kokoontuu joka toinen maanantai ympäri vuoden. Syys- ja kevätkausina kokoontuu Iisalmen kirjastossa yhdistyksen ja kirjaston yhdessä ylläpitämä Kirjallisuuskerho. Molemmat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia. Yhdistys vastaa myös Louhentuvassa toimivasta kuntoutujien kirjoittajakerhosta.

Yhdistys on julkaissut  tähän mennessä kymmenen antologiaa ja yhden ilmaisjakelulehden. Antologioista viimeisin, ”Valkoinen kivi” vuodelta 2011, on yhdistyksen 20-vuotisjuhlajulkaisu. Yhdistys on järjestänyt vuosien mittaan useita kirjoituskilpailuja. Palkinnoille yltäneet tekstit on julkaistu antologioissa. Myös ohjelmallisia yleisötilaisuuksia on järjestetty. Useilta yhdistyksen jäseniltä on ilmestynyt omia, itsenäisiä teoksia.